Pâine delicioasă

Cum naiba să începi o reclamă la o pâine fabricată industrial, „vă recomandăm pâinea pentru copii X, pentru că e delicioasă”?

Înainte de toate,  de ce o fi trebuind să fie înlocuit cuvântul „gustos” cu „delicios”, nu pricep. De sunat, sună destul de rău, seamnănă cu lipicios. Îjn materie de mâncare, lipicios nu prea e neapărat un avantaj. Apoi, și-acum vorbim serios, delicios nu e orice aliment, nu oricând, nu pentru oricine. Delicios e un superlativ care nu se folosește pentru orice.

Dar a spune despre pâine că e delicioasă nu pate fi decât de un cretinism rar. Mai ales când e vorba despre o pâine fabricatră industrial. Pâinea, în sine, are darul de a fi doar baza pentru alte mâncăruri pe care să le pună în valoare, ea fiind aliment în sine doar în sărăcie. Poate fi bună, indispensabilă, gustoasă –  dar delicios e doar un preparat care demonstrează simțul artistic al bucătarului (gastronomia fiind artă, ceea ce nu mai trebuie demonstrat) – un anume bucătar – eventual,  ori o trufanda, niște fructe sau legume dintr-un anumit soi, crescute într-un anume loc – deci, nu pate fi decât ceva rar, obținut cu greu și aflat într-un context anume. Care-ți încântă, pe rând și laolaltă, toate papilele gustative, care te face să visezi, să savurezi, să te lași fermecat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: