Pepene

Am văzut o emisiune pe teme medicale, având ca subiect „ce bem vara?”

Vreo trei sau patru invitați, plus moderatorul. Trăncăneală pe toată linia, limbaj amestecat: de lemn, de sprecialitate (deși nu te adresezi specialiștilor), regionalisme.  Nu despre modul de realizare (foarte ieftin, e drept, dar lipsit de imaginație și complet neinteresant), ci despre un mod de abordare care ar trebui luat în discuție odată și-odată.

Că vorbesc păsăreasca medicală și apoi se miră că oamenii pleacă la fel de boi cum au venit, treacă-meargă.

Că aruncau, printre termenii medicali, tot felul de regionalisme (cârnaț – la singular adică și lebeniță), hai, treacă și asta… deși, dacă transmiți pe un post național (emisiunea e realizată de tvr Cluj și difuzată de tvr 3), e necesar, totuși, să vorbești limba literară  – mai ales că e o emisiune care nu tratează nici tradițiile locale, nici probleme de lingvistică.

La un moment dat, gazda s-a simțit datoare să facă pe patriotul local și spune, pe ton de șef care zice bancuri colectivului, că a primit un telefon „de la cineva din Sud”, care acel cineva l-a întrebat „ce e aceea lebeniță”

Colectivul de invitați  râde superior, aproape gros, toți se simt bine și încep să traducă, pe rând,  pentru cretinii (termenul îmi aparține, dar atitudinea, tonul și zâmbetele cu subînțeles spun clar că ăsta e cuvântul potrivit) din Sud ce-i aceea lebeniță.

Sunt pe jumătate ardeleancă. Mărturisesc că nu am auzit, în vreo emisiune tv sau într-un cadru cât de cât oficial, pe cineva din Sud sau din Est – cred că nici din Vest – să aibă astfel de atitudine față de ardeleni sau față de orice locuitor din orice parte a țării ăsteia.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: