Modele

Gazwta de perete nu mai are rolul de a-i face de rușine pe cei netrebnici și de a-i ridica în slăvi pe cei buni, cum nici „ridendo castigat mores” nu mai corijează nimic. Dimpotrivă.

De 25 de ani se poate vedea că tot ceea ce a fost prezentat, înainte de 1989, sub formă de satiră – „Secretul lui Bachus” dar, mai ales, „Șantaj” – ori mici întâmplări cu tâlc petrecute după 1989 au devenit modele de urmat și de îmbunătățit.

În filmul șantaj era prezentată o schemă de obținere a diplomelor false de studii universitare. Modelul descris de Rodica Ojog Brașoveanu a fost amplificat și aplicat și în privința masteratelor și, copleșitor de mutl în cea a doctoratelor.  Ceea ce era gunoi înainte de 1989 a fost reciclat după, în era în care toți declară că-s curați și constiți.

Mica întâmplare cu Omar Haisam bolnav de cancer a fost o pildă pentru toți netrebnicii care aud zornăit de cătușe în preajmă. După ce cooperativa bolilor de inimă a fost dată, într-un târziu peste cap, au reînceput bolile canceroase (vezi rotofeiul și în obraji-rozul șef al consiliului județean Constanța) care…

Ar fi o temă de gândit: merită să fie mediatizate metodele de realizare a matrapazlâcurilor?

Știu că discuții asemănătoare se tot poartă, la alții, privind crimele și atacurile banditești. Probabil că nu suntem departe nici de acelea…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: