Secetă ploioasă

Zilele trecute, ANM a emis o atenționare (cu cod pané) de furtuni – cu ploi (și calculă, dar nu interesează asta, deși canicula în iunie nu există, căci în iunie nu călătorim sub constelația Câinelui) pentru toată țara. (Dacă ținem socoteală de modificările axei Pământului, canicula clasică are loc mai degrabă prin august, hai, aproape de septembrie, nu în iulie. )
Revin.
Desigur, ținem minte că luna mai a fost ploioasă.
Azi, la știri (tvr1), comperul a interpretat un lamento închinat Olteniei: tot ce e cereală – și urmează îndeaproape și floarea soarelui – e afectată de secetă. Partea a doua a micului lamento era dedicat câmpurilor crăpate și a previziunii că acestea vor fi udate cu pipeta.
Problemele-s două. Prima: e secetă sau sunt furtuni – cu ploi? A doua: Oltenia a avut cel mai mare sistem de irigații din România. După Revoluție, în frenezia însănătoșirii economiei (cum spunea dl Iliescu), toate dalele sistemului de irigații au ajuns în curțile celor ce azi se vaită, iar pompele – valorificate la fier vechi. În 25 de ani, n-au pus nimic la loc. Dar se vaită.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: